[rev_slider alias=“zabelejitel-slide“]

Крепостта Царевец
Крепостта Царевец е архитектурно-музеен резерват, разположен на едноименния хълм, близо до старата част на град Велико Търново. Комплексът представлява всички запазени останки от великата българска столица Търново. Днес могат да се видят крепостните стени и портата на средновековния град, част от царския дворец, Балдуиновата кула и напълно реставрирания патриаршески храм „Възнесение Господне“. Първото селище на хълма датира от преди пет хиляди години, а крепостта е била главната българска крепост по времето на Второто българско царство, когато Търново е било столица на България.

Вечер се провежда спектакълът „Звук и светлина“ – епична музика, светлинно шоу, лазери и църковни камбани пресъздават славните и трагични моменти от история на Второто българско царство.

Музей на силиконовите фигури Царевград
Музеят на силиконовите фигури Царевград се намира в град Велико Търново и е единствен по рода си музей на Балканския полуостров, по подобие на известния в цял свят – Музей на восъчните фигури на Мадам Тюсо. Нарича се Мултимедиен посетителски център Царевград Търнов и фигурите в него не са изградени от восък, а от специален силикон, използващ се в киното и наподобява вида на човешка кожа. Музеят е на два етажа, а експозицията съдържа 29 скулптурни фигури.

Паметникът Асеневци
Паметникът Асеневци е построен през 1985 г. във Велико Търново, когато се навършват 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, който сочи нагоре, символизира мощта на Средновековна България. Паметникът с внушителни размери е разположен на живописното място до Стамболовия мост, в подножието на Света гора, край река Янтра. Паметникът си заслужава да се посети, за да се почувства величието на средновековните български царе и да се види панорамната гледка, която се разкрива от там.


Самоводската чаршия
Самоводската чаршия се намира в град Велико Търново и е архитектурна, музейна и историческа забележителност. Тя се създава през 60-те и 70-те години на XIX век, като първоначално са се оформили две улици с работилници, търговски и занаятчийски дюкяни и ханове. Има няколко оборудвани и действащи работилници – оръжейна, резбарска, грънчарска, тъкачница и др.


Ханът на Хаджи Николи
Ханът на Хаджи Николи е сграда с архитектурно-историческа стойност, която е сред главните забележителности на Велико Търново. Построена е в периода 1858 – 1862 г. от Колю Фичето на старата Самоводска чаршия, на стръмен южен склон. Ханът е ценен образец на монументалната обществена архитектура от късния период на Възраждането и безспорен архитектурен шедьовър. Значим е и поради факта, че е единствения оцелял хан от всичките 70 хана построени и съществували в Търново през годините.


Водопад Картала
Водопад Картала може да се види ако се мине пеша по пътя между Велико Търново и Преображенски манастир през връх Картала. Водния пад е около 8-10 м. Разположението му е лесно за откриване – от град Велико Търново се излиза на север през квартал Картала или на северозапад през квартал Варуша. Тръгва се по пътеките към скалния венец над Преображенски манастир, а преходът пеша отнема 40 минути. Може да се мине и през Преображенски манастир по пътеката към град Велико Търново. Този маршрут е по-дълъг, но е много вълнуващ, тъй като има възможност за посещение на няколко пещери.


Археологическият музей във Велико Търново
Археологическият музей във Велико Търново съществува с цел да представи хилядолетната история и култура на Великотърновския регион. В музея са изложени експонати от най-дълбока древност до края на Средновековието. Там може да разгледате керамични съдове, оръдия на труда и оръжия, намерени в тракийски селища, датиращи от 5800 години пр.н.е. Най-интересна е експозицията, която разказва за Търновград като столица на Средновековна България. Може да видите уникални златни пръстени, накити, печати и монети с образите на българските владетели.


Катедралният храм Св. Рождество Богородично
Катедралният храм Св. Рождество Богородично се намира в Болярската махала в старата част на Велико Търново. Тя е построена върху старата църква Рождество Богородично, дело на Кольо Фичето в периода 1842 – 1844 г. Настоящата Катедрална (Съборната) църква е построена от дядо Грозю през 1933 – 1934 г. Старата църква е разрушена от земетресението през 1913 г.


Исторически музей във Велико Търново
Регионалният исторически музей във Велико Търново е един от най-големите музеи в България. Той има много филиали. Създаден е през 1871 г. В него се помещава богат снимков, веществен и документален материал, който разказва историята на водещата роля на Велико Търново в създаването и развитието на книжарската дейност, периодичния печат и издателската дейност.

Заповядайте при нас и вижте всички забележителности около Велико Търново. Планирай почивката си с нас и разгледай най-интересните обекти. Средновековната столица на Второто българско царство Търново е град, който предлага безброй много забележителности, забавления и развлекателни места.